1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Decalogul schiorului

decalogPentru evitarea accidentarilor Federaţia Internaţională de Schi a elaborat un "cod" pentru circulaţia pe părţii intitulat în unele ţări "decalogul schiorului". Iată în ce constă el:

 1. Respectul celuilalt: orice schior trebuie să se comporte astfel, în orice clipă, încât să nu pună pe celălalt de lângă el în pericol.
 2. Stăpânirea vitezei şi a comportării: orice schior trebuie să-şi adapteze viteza de alunecare şi comportamentul adecvat propriei sale capacităţi fizice şi tehnice.
 3. Stăpânirea direcţiei: schiorul din deal, a cărui poziţie este dominantă, trebuie să-şi aleagă în aşa fel traseul şi să prevadă o direcţie de cădere care să asigure siguranţă schiorului din vale.
 4. Depăşirea: schiorul poate să efectueze o depăşire liberă în deal, vale, stânga, dreapta, atâta timp cât schiorul care depăşeşte ţine seama de evoluţia schiorului depăşit şi păstrează o distanţă de siguranţă suficientă în raport cu el.
 5. Încrucişarea şi traversarea: schiorul care traversează o pârtie sau un teren de şcoală trebuie să se asigure, menţinând controlul vizual spre deal şi vale, luand-şi precauţiunile necesare preîntâmpinării unui accident pentru el şi pentru alţii.
 6. Staţionarea: schiorul trebuie să evite să se oprească şi numai în cazuri de absolută necesitate în pasajele lipsite de vizibilitate. În caz de căzătura, trebuie să degajeze rapid pârtia.
 7. Urcarea: pe schiuri sau cu piciorul trebuie să se facă folosind marginea pârtiei.
 8. Respectarea semnalizării: oricine trebuie să respecte semnele internaţionale de semnalizare instalate pe pârtie, indiferent de gradul său de pregătire sportivă, vârsta etc.
 9. Respectarea naturii pârtiei: a schia rapid pe o pârtie rezervată începătorilor constituie o greşeală, ca şi aventurarea schiorului începător pe o pârtie dificilă.
 10. În caz de accident: orice schior său persoana aflată pe pârtie trebuie să dea ajutor în caz de accident.
ROMANIA TURISTICA Comunică Liber! SKIVIRUS Știri din Ardeal! F55 Webstudio